Ένας μικρός οδηγός για εκτυπώσεις…! Offset
Οι περισσότεροι από εσάς που θα διαβάσετε αυτό το άρθρο θα έχετε πιθανώς κάποια εμπειρία με τα γραφιστικά και το web design. Αλλά τι γίνεται με την εκτύπωση; Σίγουρα σε κάποια φάση θα θέλατε να εκτυπώσετε κάτι που έχετε δημιουργήσει με το Adobe Illustrator, το Photoshop κτλ.
Είτε πρόκειται για μια αφίσα που σας έχουν αναθέσει να δημιουργήσετε ή ενδεχομένως και οι δικές σας επαγγελματικές κάρτες, θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια πρότυπα που θα πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να πάρετε το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα.
Ας ελπίσουμε λοιπών ότι αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει και θα σας καθοδηγήσει προς την τέλεια εκτύπωση.
Πώς λειτουργεί Εκτύπωση.
CMYK and DPI
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως δουλεύουν τα χρώματα κατά την εκτύπωση. Η βασική εκτύπωση συνήθως χρησιμοποιεί 4 χρώματα: μαύρο, κυανό, ματζέντα και ένα κίτρινο, (CMYK). Χρησιμοποιώντας το μοντέλο χρωμάτων (CMYK), ο εκτυπωτής μπορεί να ορίσει ένα συνδυασμό δημιουργώντας σχεδόν οποιοδήποτε χρώμα θα χρειαστείτε. Το Λευκό δεν είναι αναγκαίο να υπάρχει και κατά κάποιο τρόπο προσομοιώνεται από την έλλειψη του ίδιου του χρώματος, που αφήνει ακάλυπτο το λευκό χαρτί πίσω από αυτό, δημιουργώντας είτε λευκό ή ένα ελαφρύ χρώμα.
Κατά το σχεδιασμό για εκτύπωση είναι προτιμότερο να σχεδιάζετε ή να μετατρέπετε σε (CMYK) πριν από την εκτύπωση.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η ανάλυση και το DPI. Σε τι ανάλυση πρέπει να σχεδιάσετε και να εκτυπώσετε, πραγματικά εξαρτάται από το πόσο υψηλή ποιότητα θέλετε να έχει η εικόνα αλλά και τι είδους περιορισμούς έχετε. Συνήθως το pi πρέπει να είναι σημαντικά υψηλότερο από ότι βλέπετε στην οθόνη σας, ώστε ο εκτυπωτής να είναι σε θέση να αναπαράγει και τις πιο πολύπλοκες επιφάνειες. Κατά το σχεδιασμό για εκτύπωση, για παράδειγμα, η ελάχιστη ανάλυση DPI (κουκκίδες ανά ίντσα) για ένα περιοδικό ή ένα φυλλάδιο θα πρέπει να είναι συνήθως 300, η και ακόμα υψηλότερα.
Σχεδιάζοντας Για Εκτύπωση
Σχεδιάζοντας ειδικά για εκτύπωση δεν είναι το ίδιο με το σχεδιασμό για την ψηφιακή και διαδικτυακή χρήση, στην πραγματικότητα μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκα τα πράματα…!
Όταν ξεκινάμε ένα νέο αρχείο (photoshop, Corel κτλ.) για εκτύπωση, θα μπορούσαμε να το κάνουμε σε RGB στα πρώτα στάδια του σχεδιασμού. Οι λόγοι πίσω από αυτό είναι: τα μεγέθη των αρχείων rg είναι μικρότερα, μερικά φίλτρα και εφέ δεν λειτουργούν σε myc και ότι το RGB μοντέλο έχει μεγαλύτερο εύρος χρωμάτων. Στη συνέχεια, αφού είστε έτοιμοι να εκτυπώσετε, το μετατρέπετε σε CMYK.
Τώρα, όταν πρόκειται για ρυθμίσεις DPI τα πράματα είναι αρκετά απλά. Θα πρέπει να είναι σε 300 DPI για να πάει σε εκτύπωση.
Το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να διακρίνει μεταξύ των στιγμών από μια κανονική απόσταση ανάγνωσης, που έχει υψηλότερη ανάλυση από τα 300 DPI
Αν εκτυπώνετε κάτι, που δεν θα το δει κανείς από κοντά, όπως μια αφίσα ή πανό, η ανάλυση μπορεί να είναι ακόμα χαμηλότερη, συνήθως γύρω στα 150 έως 200. Κατά το σχεδιασμό για κάτι πολύ μεγαλύτερο που θα προβληθούν από πιο μακριά, για παράδειγμα, μια μεγάλη πινακίδα, είναι προτιμότερο τα 75-150 DPI.